tisdag 19 januari 2010

En god förätt


När vi var på konferens förra vecka så hade vi en kväll då vi alla lagade mat tillsammans. Vi delade in oss i flera grupper och lagade tillsammans en mycket god festmåltid. Tillsammans med gott vin och glada vänner sällskap blev det hela en toppenkväll!

Jag hade lyckan att tillhöra förrättsgruppen. Det här är vad vi fixade till. Gott, lätt och enkelt!

Laxceviche (4 port.)

Ingredienser;
400 g laxfilé
1 röd chilifrukt
2 st scharlottenlökar
1 dl annanas, färsk, tärnad
2 msk koriander, färsk, hackad
2 msk kokosflingor, rostade

Dressing;
2 msk olja
2 st lime
2 tsk honung
salt och peppar

Tillagning;
  • Putsa laxfilén väl och skär i jämnstora tärningar (ca 0,5 cm x 0,5 cm).
  • Rosta kokosflingor i en torr stekpanna.
  • Kärna ur och hacka chilin mycket fint. Hacka scharlottenlöken. Skär bort skal och den innersta stocken på ananasen, tärna resten i samma storlek som laxen. Blanda alltsammans.
Dressing;
  • Pressa limen och rör ut honungen i limejuicen, tillsätt olja, salt och nymald peppar. Häll dressingen över laxen och tillsätt slutligen färsk koriander
  • Låt alltsammans marinera cirka 20-30 minuter. Strö över kokosflingor. Ät! Laxen ska vara rå, men lättmarinerad.
Om man äter rå lax rekommenderar livsmedelsverket att den ska ha varit fryst i minst två dygn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar