torsdag 14 juli 2011

"Haur du sitt Malmö haur du sitt varden!"

Lilla torg...

I torsdags regnade de riktigt ordentligt i Malmö. Här i Västra hamnen blåste det dessutom riktigt ordentligt. Vi bor ju precis vid havet, så var väntat. Det blåser alltid en hel del här. Det pissiga vädret hade dock en fördel med sig. Måsarna höll för en gångs skull klaffen! Hallelulja!

Vi bestämde oss för att utforska Malmö stad till fots. Så på med regnkläder och fäll upp paraplyer. Nu ska vi ut! Vi gick från nya, moderna, flashiga Västra hamnen, in mot stadskärnan. Malmö är en riktigt vacker stad, full med gamla fina hus! Av en slump befann sig min "koumbaros", alltså "best man", i staden. Han hade ett par timmars vila mellan två flygningar. Vi hann träffa en nyvaken komips och tog en lunchdate på en pizzeria vid Stortorget. Sedan promenerade vi vidare genom den regniga staden. Lilla Torg var riktigt vackert. Hit ska vi återvända en solig sommarkväll! Så får det bli!

Visst har jag varit här förut, med då bara på genomresa eller på sin höjd ett snabbt besök. Men nu ska staden utforskas ordentligt känner jag. Jag hittar ganska bra i Göteborg, som är rikets andra stad och Uppsala, som är rikets fjärde stad, men stad nummer tre har jag visst försummat helt!? Skäms, på mig!

Vi gick vidare till Möllevångstorget. Husen var fortfarande gamla och vackra, men karaktären på staden ändrades. Ju närmare vi kom desto mer folkliv och myller blev det. Restauranger med mat från hela världen blandades med olika utländska mataffärer, hälsokostaffärer, en naturläkarmottagning och en massa olika frisörer. Mer "multikulti" med andra ord. Det gillar ju jag! Möllevångstorget är ett stort torg där det brukar vara en en stor marknad. Kanske kom vi för sent eller så var vädret för dåligt. De flesta höll på att packa ihop sina stånd.

Men vi gick fram till ett frukt-och grönsakstånd och kollade lite. Vilka varor! Och vilka priser!? Otroligt bra varor till låga priser. Här slängdes det käft mellan folk på ett roligt och humoristiskt sätt. Vi fick provsmaka en massa olika frukter. Bland annat smakade vi gudomligt goda aprikoser. De godaste vi någonsin ätit! Och då har både jag och frun bott utomlands ett par år och är van vid goda solmogna frukter... När frun frågade varifrån dessa aprikoser kom, blev svaret, på bred skånska; "Från andra sidan Malmö". Och alla skrattade glatt! Det visade sig att de kom ifrån Turkiet. Vi köpte med oss en massa aprikoser och bigarråer.

Nu var vi blöta in på bara skinnet! Dags att vända hemåt! Som trogna bloggföljerskan säger; "Haur du sitt Malmö haur du sitt varden!" Det stämmer, faktiskt!

Möllevångstorget...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar