onsdag 31 augusti 2011

To Xani

Jimmy på "To Xani"...

Världens bästa taverna ligger på Kondilaki Street i Chania, det är en tvärgata från den venetianska hamnen. Här styr Jimmy och hans vackra fru och deras ännu vackrare döttrar. Maten är närproducerad och av första klass.

Här sätter man sig till bords i den lilla gränden. Ett par musiker spelar vacker bouzoukimusik. Och nu snackar jag inte om "Zorba" och "Aldrig på en söndag", utan riktig grekisk och kretensisk musik. Ibland brister Jimmy ut i sång mellan serverandet. Och han sjunger bra!

Nu ska jag lära er hemligheten med den här tavernan; Man sätter sig till bords och beställer in god sval retzina. Alla vet att den lokala retzinan är världens godaste. Det heter för övrigt "Retzina Xianion" (uttalas "Chanion".). Sedan ber man Jimmy att fylla bordet. Tala gärna om hur hungriga ni är. Jättehungrig är bäst! Sedan börjar njutningen...

Jimmy fyller bordet med en massa godsaker. Sallader, korvar, olika korvar, olika "bullar" och "röror". Där äter vi och njuter för fullt. Precis när vi är proppmätta kommer varmrätten in! Jösses! Ett berg av grillat kött. Lamm, biff, kyckling, fläsk och en massa olika korvar. Efter det kommer dessert och raki. Då är man mer än mätt! Det är just då man behöver ett par raki för att få igång matsmältningen... Lita på mig!

Ikväll hade vi en skön kväll tillsammans hela det sköna gänget! Om du har vägarna förbi ska du bara gå hit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar