söndag 31 oktober 2010

Bloggen är återupplivad!



Har har äntligen hunnit skriva i min blogg från mina almanackor och facebookstatusar! Det har tagit sin tid och tjatats en del. Men nu är jag i fas igen!

Ska ni hänga med i allt? Då får ni gå tillbaka till; hit!
(Dvs 2010-08-31, och läsa er framåt.)

Håll tillgodo!

Kultur är kul!



Musikmuseet


Idag har vi varit kulturella! Och jag och sonen fick med oss frun... Wow! Det är inte så ofta hon är kulturell. Om man inte räknar "Laydies Night" på Globen som en kulturell upplevelse. Fast det kanske det är!? Vad vet jag...?

På musikmuseet finns det en massa intressanta utställningar om allehanda instrument. Det finns en många montrar där man kan lyssna på all världens musik. Man får möjlighet att testa en massa otroliga instrument av skilda karaktärer. En resa genom hela Sveriges och världens musik. En hissnande upplevelse!

Min favorit är utställningen om trummor! Man får uppleva trummor och rytmer från hela världen. Dessutom får man spela trummor överallt. Till och med i ett kök. Man slog på karotter och kastruller. Kul! Det finns också en massa stationer där man lär sig allt om ljud. Frekvenser och hur man förvränger det och en massa annat.

Gå dit! Lika roligt för vuxen som för barn! Mer info finns här!

lördag 30 oktober 2010

Facit



Melodikryss nr 43, 2010-10-30

torsdag 28 oktober 2010

Äntligen!



Puh!


Jag har världens bästa bil! Jag älskar min bil! Så är det! Den är pigg och glad! Den är snabb! Och den har dieselvärmare, vilket man uppskattar när man kör uppe i Norrland! Nackdelen var att den var på gränsen för dyr att få in i leasingfirmans budget. Men jag fick ett bra paketpris. Dessvärre ingick endast dubbdäck... Ingenting jag kunde påverka.

Dubbdäck är inte sådär jättebra om man bor på Södermalm. Där råder det nämligen dubbdäcksförbud på Hornsgatan. Det är svårt att undvika Hornsgatan om man bor på Söder. Så är det!

Jag undviker i det längsta att byta däck. Men här om dagen fick Stockholm cirka 0,5 millimeter snö. Halkkaoset var ett faktum! Busslinjer ställdes in i hela länet. Man skrek på radion; "Lämna bilen hemma, om ni inte bytt till vinterdäck!" Så jag har åkt tunnelbana de sista dagarna. Känns exotiskt! Måste komma ihåg att fixa influensavaccinaton! Alla hostade och nös på mig...

Nu känner jag mig säker igen! Puh!

onsdag 27 oktober 2010

Sportpappa



F-n vad kallt...


Sonen har träning nere på Kanalplan. Frun som anmält sonen till alla dj-vla sportaktiviteter, jobbar ikväll. Så, som vanligt, blir det jag som för följa med och stå och frysa...

Hämtning från skolan, dessvärre var jag sen pga trafikkaos vid Norrtull. Byta om till fotbollskläder. Medan vi sprang ner för Södermannagatan och till Hammarby IP fick sonen trycka i sig en macka. Sedan var det dags för träning. Sonen skötte sig bra! Mycket bra! Fuskade nästan inte alls.

Jag är en värdelös sportförälder. Helt ointresserad! Kan inte skillnaden på avspark, inspark eller hörna? Är även helt ointresserad av att mingla med andra frusna föräldrar! Fast jag var bra ändå! Jag hade långkalsingar och dunjacka på mig! Ha! De hade inte de andra! Som de hackade tänder... Oerfarna sportföräldrar, helt enkelt!

tisdag 26 oktober 2010

FN-dagen firades



FN-dagen var ju egentligen i söndags, men firades ikväll på skolan...


Sonen har ju blivit stor och börjat i skolan! Tusse liten, men så är det! Han är ju dessutom femte generationen i familjen som går i samma skola. Det är respekt! Samma skola som Greta Garbo, Harry Kullman och Nacka Skoglund bara för att nämna några...

Skolan har en årlig tradition att högtidlighålla FN-dagen. Alla skolans klasser har då arbetat med olika projektarbeten inför dagen. Man har bland annat arbetat mycket med barnkonventionen. Ikväll hölls det öppet hus för alla som ville komma och gå runt i det vackra gamla huset. Alla klasser erbjöd olika aktiviteter. Sonens klass höll vernissage där man visade alla de fredsduvor man hade gjort. Priset låg på 20:- stycket och alla pengar gick till Rädda Barnen. Det gjorde alla pengar som skolan samlade in under kvällen. En del klasser hade konstutställningar, andra hade försäljning av varm korv eller soppa och på sina ställen var det loppmarknad. Vi minglade runt och spridde lite pengar här och där.

Uppe i aulan, eller Garbosalen som den heter, hölls en bejublad konsert. Men det bästa av allt var nog ändå matsalen! Här kunde man köpa en middag för 80:- för vuxna eller 20:- för barn. Vilken mat!!? Så här var det inte i skolbespisningen på min tid! Man använder uteslutande ekologiska produkter. Det finns alltid minst två alternativ att välja på. Brödet bakas på skolan av en egen bagare som kommer dit varje dag. Vi käkade vår middag där. Det bjöds på två thaigrytor, varav den ena var vegetarisk, och på en vegetarisk lasagne. Och till det en salladsbuffé och gott bröd. Dryck var mjölk eller vatten (kolsyrat eller utan bubblor). På min tid fick man vara glad om det fanns någon lättmjölk kvar. Och man fick aldrig sallad. Kanske lite vitkål eller rårivna morötter... Allt var inte bättre förr! Matsalen drivs dessutom av en TV-kändis! Kolla här!

Man serverar dessutom frukost på skolan för priset 20:- för vuxna och 10:- för barn! Det måste vi bara testa snart! Fast vi är ju så morgontrötta...

Mätta och belåtna gick vi hem ikvällen. Vilken bra skola! Vilka bra lärare! Vad glada vi är!

måndag 25 oktober 2010

Långväga besök


Enligt tradition skall det bjudas på köttfärslimpa, grönsaker, potatismos och rårörda lingon... Så det så!


Före detta kollegan och chefen var hemma på ett av sina sällsynta besök i fädernäslandet. Vi är så glada att hon hinner besöka oss under sin ganska korta och mycket uppbokade vistelse här hemma. Hemma och hemma förresten? Vad är hemma? Är Sverige hemma om man bott över halva sitt liv i ett annat land?

Vi talade mycket om detta. Om livet i Grekland just nu med finanskrisen och allt. Det är svårt att föreställa sig vad som sker i Grekland just nu. Vi lever ett mycket skyddat liv här i Sverige! Vardagslivet är mycket kämpigare i Grekland, speciellt om man är utlänning. Fast och andra sidan finns det ju en massa fördelar att bo i ett varmt skönt land där man har en liten annan mentalitet än vad vi torra svenskar kan bjuda på... Det finns alltid en massa fördelar och nackdelar med allt. Jag skulle vilja leva halvårsvis i båda länderna och ta med mig det bästa från båda världar.

En mycket trevlig kväll! Σας ευχαριστώ πολύ!

lördag 23 oktober 2010

Simskola



Terminsstart i simskolan...


Idag startade simskolan för terminen. Perfekt nu när kvällarna börjar bli mörka och regnet står som spön i backen. I år var det lite pirrigare än vanligt. Sonen har nämligen, som enda elev, blivit uppflyttad en grupp. Anar ni en viss stolthet!? Det stämmer! Jag är mallig som bara den!

Efter lite strul hittade vi rätt. De nya simlärarna verka unga och coola. Det såg ut som om de kunde sin sak. Det fanns en sexåring till med i gruppen, förutom sonen. Resten bestod av killar från mellanstadiet!? De hoppade i i den djupaste delen av den stora bassängen. Alldeles vid hopptornen. Och sedan fick de börja simma längder á 25 meter. Både bröst- och ryggsim. Sonen såg lite frågande ut, men hängde med i tempot. Efter en halvtimme med intensivt simmande var han helt slut, men mycket nöjd! Trots att ha tillhör de minsta simmade han bättre än de flesta av de stora barnen!

Nu kör vi på! Hejja!

Dinosauriemuseet...



Ganska läskigt i 3D... Jag lovar!


...heter det ju inte. Det heter "Naturhistoriska Riksmuseet", och det är alldeles fantastiskt!

Jag och sonen tillbringade hela dagen där! Vi kollade in alla utställningarna Vi har sett dem förrut, men det gör inget. Sedan käkade vi en god lunch. Han åt pannkakor och jag tog en god fiskgryta. Det hela avslutades med film på Cosmonova.

Filmen var i 3D och handlade om dinosaurier. Ganska läskigt att ha en Thyrannosaorus Rex flåsande fem centimeter från din nästipp!

Höstrusk är som gjord för långa sköna dagar på museum!

Facit

Melodikryss nr 42, 2010-10-23


Nu var det ett tag sedan! Men nu börjar vi komma på banan igen...

torsdag 21 oktober 2010

Kul


Idag gick det bra på jobbet! Det är kul!

tisdag 19 oktober 2010

Jag hatar IKEA!



Jag hatar verkligen IKEA! Fan, vad jag hatar det där djävla IKEA!! Ikväll åkte jag och frun in till djävulens påfund, IKEA!

Jag hatar varje minut på IKEA! Jag vill göra lidandet kort. Var noga förberedd innan besöket, spring in och plocka det du ska ha, ut genom kassorna, lasta bilen och dra! Fort som fan! Det där fungerar utmärkt om man inte är där med frun eller vilken annan kvinna som helst...

Då ska det kollas doftljus, julpynt, servetter, dukar handdukar och allt annat skit som vi inte ska köpa. Grälet började snabbt. Jag skrek högst och vi handlade det som jag hade planerat för. Det var en riktig säng till sonen och en stor hylla med korgar att förvara alla leksaker i. För att det hela slulle lite bli rättvist fick frun göra en del impulsköp också. Visst är jag snäll!?

Ut genom kassorna, massor av tusenlappar fattigare, började vi lasta bilen. Naturligtvis fick inte allt plats. Vi fick gå in i det djävla varuhusets inferno för att köpa ett rejält snöre och binda fast skiten i bagaget samt förankra bakluckan med rep till kofångaren. Sedan fick vi köra sakta hem. Hela vägen bad jag en bön om att inte allt skulle åka ut och spridas på E4:an. Men det gick bra!

Väl hemmabörjade vi röja, packa upp och bygga. Det gick faktiskt riktigt bra! Snyggt blev det! Nu hörde vi på nyheterna att IKEA rånas och man har visst smällt en bomb där!? Snacka om timing... Det var säkert någong annan som hatade IKEA!


Oj vad mycket svordomar!? Sorry....

lördag 16 oktober 2010

Äntligen helgmys!


Bäst!


Jag vet! Så här års blir jag nördigare än vanligt! Jag blir en dansbandsnörd! Jag tycker det är riktigt kul med "Dansbandskampen"! Så är det!

Frun med vänninna dansar i Globen, tillsammans med 16.000 andra damer och försöker ragga på Martin Stenmarck. Hoppas de har det kul!

Jag, sonen och katterna har lördagsmys framför TVn. Heja "CC & Lee"!!!

Helgmys! Eller inte...?

Min fru har anmält sonen till en massa sportaktiviteter. Hon tycker det är viktigt och karaktärsdanande med sport för en liten pojke. Innan jag fattade någonting så går han och spelar både tennis och fotboll. Ofta och jämt! Och snart börjar simningen? När ska vi hinna leva?

Dessutom jobbar hon ofta på helgerna, så då är det jag som får vara sportförälder. Och jag kan ju ingenting om sport. Dessutom är helt ointresserad...



Anrika tennisklubben "Hellas"...


Först var det tennis. Träningen äger rum i kalla, lite slitna, tennistält. Tränarna var ett par unga killar som verkade gilla ungarna jättemycket. Man använder sig av riktiga tennisrack men har skumgummibollar istället för riktiga tennisbollar. Man tränar på backhand och forehand och varvar det hela med en massa lek.

Sonen var både svettig och lycklig efter en avslutad träningspass. Det var faktiskt kul att se!

Sedan fick det bli en jättesnabb lunch vid gatukötet på Ringvägen. Faktiskt en av Stockholms bästa gatukök! Så är det! Och jag vet!





Mycket anrik fotbollsklubb...


Sedan tunnelbana ut i förorten. Det kändes nästan lite exotiskt. Men frun tog bilen till jobbet i morse, så att hon skulle kunna komma snabbt iväg till turneringen... Stor turnering med en massa lag pågick. Matcher från 8 på morgonen till 19 på kvällen. Gudskelov så hade man delat upp matcherna mellan spelarna i sonens lag. Tack för det! En del stackars föräldrar och barn hade varit med sedan tidiga morgonen.

Sonen spelade två matcher. I första matchen sparkade han in två mål! Vilken hjälte! Laget fick en pokal och deltagarna ett diplom. Resultaten? Äh, skit i dem! Det spelar ingen roll om man vinner, huvudsaken man är med!

Sedan åkte vi hem trötta, rejält nerkylda men nöjda!

torsdag 14 oktober 2010

Lunch eller middag?

Torsdagsmat...


Här skulle jag skriva om vår kvarterskrog som serverar "lunch" fram till klockan 21. Här käkar vi ofta på torsdagar.

Men så kom jag på att jag skrev om detta tidigare innan semestern. Så nu får det vara! Men gott är det alltid!

Kolla här! Supergott! Alltid!

tisdag 12 oktober 2010

Morris



"Morrisen-knårrisen!"


Det bedårande lilla livet! Vi är kära! Han "knårrar" som ett litet marsvin när man lyfter upp honom. Därav smeknamnet "Morrisen-knårrisen"... Han spinner så hela rummet skakar!

Jag säger som Morris förra matte: "Det är lyx i livet att ha en kattunge!

lördag 9 oktober 2010

Återträff



Några av oss 17 år senare... Retzinan är sval och god!


Ikväll träffades delar av gänget som arbetade ihop i Chania, på Kreta, 1993. Det var faktiskt riktigt roligt. Där var jag, Koumbaros, Partypinglan, Dalkullan och Smålänskan. När vi jobbade tillsammans kunde jag och Koumbaros nog tycka att de nya tjejerna var lite jobbiga. Tjejerna kunde nog tycka detsamma om oss. Men vi var på det stora hela ett riktigt bra team. Spridda i både åldrar och erfarenhet.

Alla var sig lika fast lite "vuxnare". Eller inte...? Alla hade fått barn. Partypinglan drev eget företag och hade precis fått bebis. (Hon var alltså Partypingla en gång i tiden... Tror knappast hon är det nuförtiden.) Dalkullan hade flera barn varav ett var ett nytt barn. Hon arbetade inom bankvärlden. Småländskan hade arbetat runt om i världen men var nu hemma och arbetade på ett energibolag. Hon hade hunnit med att få två barn. Koumbaros är den enda som är kvar i branchen. Fast han flyger över hela världen numer. Och jag har ju bytt branch lite fram och tillbaka genom åren...

Vi mindes, tittade på foton och uppdaterade varandra på allt. Konstigt att man inte sett på 17 år och ändå bara pratar på? Har man bott, levt, ätit, druckit ( för mycket ibland), skrattat och gråtit tillsammans en hel säsong så kanske en vis samhörighet finns kvar jämt? Och så har vi ju alltid Facebook!

Vi var på "Sonjas Grek". Jättegod mat! Men varmt! Hu, så varmt! Måste komma ihåg att bara gå dit när de har uteserveringen öppen! Men retzinan svalkade en del...

fredag 8 oktober 2010

Välkomen, Morris!


Morris och Sigge! De kommer att älska varandra så småningom... *frääääs*


Idag hände det! Vi åkte och hämtade vår nya familjemedlem Morris! Åh, vad vi har längtat! Vi vill verkligen ha två katter! Mycket bättre om man har innekatter, då de leker och motionerar varandra. Dessutom klarar det sig själva på dagarna om vi är båda borta på jobb.

Just nu verkar Morris äga huset. Han går omkring med hög svansföring och leker med allt. Sigge är mycket irriterad och sur över den nya inkräktaren. Han följer honom på betryggande avstånd och ger ifrån sig rejäla fräsningar då och då. Något som Morris verkar strunta i totalt.

Vi gosar och kelar med båda. Det ska vara rättvist! Välkommen hem, Morris!

lördag 2 oktober 2010

Högt

Det är högt! Dj-vligt högt!!


Idag är den en strålande solig, klar, skön och fin höstdag! Vi beslutade oss för att detta var den perfekta dagen att kolla in SkyView, den nya turistattraktionen här i Stockholm. Det är en hiss eller gondol, som klättrar utanpå Globen. Utsiken är fantastisk!

Vi bokade vår avgång på nätet. Man ska göra så sägs det. Sedan begav vi oss ut till Globen. Vi tog en skön promenad i det soliga höstvädret. Skönt! När vi närmade oss var det en massa folk i området. En hel del var skröniga och skrikiga. Det visade sig at Hammarby hade hemmamatch mot Assyriska på Söderstadion. Dessutom hölls det en välgörenhetsauktion för Bajen i området. Det stora "dragplåstret" var Alexander Skarsgård, vilken frun råkade se i folkvimlet. Så nu är hennes dag räddad!! Hmmmm....

Vi åt en näringsrik lunch på restaurangen "Gyllene måsen" innan det var dags för oss att stiga till väders. Man fick gå in och se en film/bildspel om Globen och om SkyWiev. Och sedan gick man in i själva gondolen. Man får bara vara 16 personer. Dörrarna stängs och vi beger oss uppåt...

Tidigare i livet har jag aldrig varit höjdrädd. Jag kunde klättra på höga höjder, vilket jag gjorde på teatern då det skulle ljussättas. Inga problem. Men nu har det blivit värre... Kan det bero på att man fått barn? En del hävdar det... När jag och frun var uppe i Eiffeltornet, här om året, så fick jag plötsligt ont i benen. Det var verkligen obehagligt. Men jag fattade att det berodde på höjdrädsla och tvingade mig upp. Alltså är man i Eiffeltornet så ska man upp till toppen! Frun har alltid hävdat at hon är höjdrädd. Men jag tror henne inte. Hon kan åka sittliftar i Österrike, där man sitter och dinglar med benen 30 meter upp i luften. Skit, vad illa jag mår! Men jag tvingar mig! Jag vill ju åka skidor...

Så kändes det lite i SkyView. Man får stå ut för att njuta av utsikten... Värst var det under uppstigningen. Det var verkligen högt! Men när man, så småningom passerade "ekvatorn" på Globen kunde man sluta oroa sig om höjden. Jag lyckades höja blicken och njuta av världens vackraste stad! Vi såg ut över Södermalm, city, Hjorthagen, Lidingö och långt, långt ut över vattnet. Och vände man sig om så såg man alla förorter söder om Söder. Vilken grön stad vi bor i!?

"Stockholm i mitt hjärta..."