lördag 31 juli 2010

Kolonialisatörer



Spanska imperiets flagga



Spaniens kolonier var omfattande och inkluderade förutom större delen av Latinamerika från Mexiko till Chile även delar av Marocko, Filippinerna och ett antal karibiska öar inklusive Kuba. Redan i början av 1800-talet frigjorde sig Sydamerika från Spanien. I slutet av 1800-talet förlorades Filippinerna, Kuba och Puerto Rico med flera områden i krig till USA som dock inte annekterade dem utan lät dem behålla olika grader av nominell självständighet, även om de var militärt och ekonomiskt dominerade av USA.

Spanjorerna har dock alltid varit och är riktiga koloniasitörer! Även i deras dagliga beteende. När de spanska familjerna kommer ner till stranden så är det riktiga krigare ute efter att erövra och härska över mark. Gud nåde, dig, om du står i vägen!

När vi kommer ner till stranden är det redan fullt kaos. Alla tjattrar och skriker. Vi är ju civiliserade svenskar och lägger oss gärna en bit från vattnet och på ett behörigt avstånd från medmänniskorna på stranden. Vi sätter upp vårt parasoll, ställer upp våra solstolar och lägger ut våra handdukar. Men det har vi verkligen ingenting för!

Efter ett par sekunder hör jag hur ett parasoll borras ner i marken, typ fyra centimeter från min tinning, där jag ligger och solar. Det är familjen Moralez från Madrid. De består av mamma, pappa, fem skrikiga ungar, mormor, morfar och en stackars nucka till kusin. De har med sig en hel campingutrustning med bord, stolar, parasoll och kylväskor. Rustade för en hel dag på stranden. De tjattrar och skriker oavbrutet. Jag har ingen aning om vad de grälar om men jag tror att det rör sig om vem som ska tippa mormor i havet.

Ett par minuter senare känner jag hur familjen Perez slår läger vid min vänstra fot. Familjen består av mamma, pappa, tre tonåringar, farmor, farfar, mormor, morfar och en bergsprängare som spelade spansk dansbandsmusik, typ coversJulio Iglesias. Stor campingutrustning där också. Och tjattrar som f-n gör de här med. Som alla spanjorer gör!

Efter tio minuter visar det sig att Moralez och Perez blivit bästa polare. Så de tjattrar och skriker över oss hela dagen.

Nej, ingen lugn semester! Försök koppla av ändå och läsa boken...

fredag 30 juli 2010

Elektricitet

Bra att ha...



Vi lär oss nya saker hela tiden här i Spanien! Det här med elektricitet är ju lite speciellt. Det verkar som om kraften inte riktigt räcker till. därför har vi upptäckt att man måste tänka på en del saker när man förbrukar el här nere. Säkringarna smäller och stömavbrotten i lägenheten är många!

Bra att veta;
  • Vattenkokaren. Om du ska använda vattenkokaren så måste spisen vara avstängd. Använd inte diskmaskinen eller tvättmaskinen samtidigt som du ska koka tevatten!
  • Tvättmaskinen. Får inte användas samtidigt som aircindition är igång.
  • Ugnen. Rör inte en strömbrytare i lägenheten medan pizzan bakas i ugnen!
  • Aircondition. Airconditon är en livsnödvändighet! Se till att inte koka vatten, använda spisen/ugnen eller tvättmaskin/diskmaskin samtidigt som du njuter av svalkan.
  • TVn. Fungerar bra om inte lamporna i vardagsrummet är tända. (Fast eftersom allt är dubbat till spanska ser vi inte så mycket. Sonen gillar dock "Svampbob fyrkant" på spanska!? Hmmmm.....)
  • Varmvattenberedaren. Planer på att duscha med varmvatten? Stäng av allt som förbrukar el! Spis, vattenkokare, TV, airconditon, tvättmaskin, diskmaskin och alla lampor. Ring även på hos grannarna och be dem stänga av all el. Ring sedan till kommunen och be dem släcka all gatubelysning inom tre mils radie. Ring därefter elverket och be dem kräma på med "power" av bara h-lvete! Fast i denna hetta kan det faktiskt vara skönt med en kallvattendusch...

Man lär så länge man lever! Sanna mina ord...

torsdag 29 juli 2010

Torrevieja by night!


Inte för att kvällen är så sval, men det är liiiite mindre hett än på dagen. Skönt!


Idag såg vi Torrevieja stad för första gången. Efter att ha tillbringat dagen på stranden stämde vi träff med kollegan. Kollegan, med familj, har nyligen köpt ett radhus här nere. Det här var första gången som jag umgicks med kollegan privat. Kollegan jobbar mycket i det tysta på arbetsplatsen. Hon administrerar och organiserar mer än någon anar.

Det var jättekul att träffa henne! Hon var glad, avkopplad, solbränd och mådde toppen. En helt annan människa än den jag känner från arbetsplatsen. Hennes man var jättetrevlig och även den ena tonårssonen som var med.

Vi åkte in till stadens centrum och promenerade runt i ett myllrande folkliv. Vi märkte att vi faktiskt bor nära centrum. Det tar bara tio minuter att gå in. Staden har en jättetrevlig strandpromenad. Sonen såg ett tivoli som vi måste utforska senare. Vi satte oss och beställde in glass och dricka. Jag svalkade mig med en otroligt god och syrlig citronsorbet. Mmmmm!

Kollegan med familj ska åka hem imorgon. Men vi satt och njöt av den sena sommarnatten ända till efter midnatt.

Spanien är nog helt okey ändå! Buenas noches!
(Fast visst låter det bättre med "Kali nichta"!?)

onsdag 28 juli 2010

Semesterlunk

Semesterlunken infinner sig...


En perfekt dag! Vi har iaktagit spanjorerna och gör nu precis som dem. De borde ju veta hur man ska semestra här. Hela stället kryllar av tusister från Madrid. Uppenbarligen har vi hamnat här mitt i den spanska "industrisemestern".

Så här var dagen:
  1. Vakna tidigt! Ja, alltså, vi tycker klockan nio är skittidigt! Både på semester och till vardags. Sådana är vi!
  2. Frukost på balkongen och sedan iväg till stranden. Två solstolar, parasoll, beachväska fylld med förnödenheter såsom dryck, lite snacks, böcker och handdukar.
  3. Hettan blir för het vid 14-tiden. Skuggan under parasollet blev för liten. Vi drog hem och åt en god lunch i lägenheten. Solen var för het på balkongen så vi njöt av vår aircondition i lägenheten.
  4. Sov siesta i tre timmar! Zzzzzz.....
  5. Till stranden vid 18-tiden. Nu var det fullt här igen. Folk njöt av skymningen och svalkan. Vi stannar kvar till solen går ner!
  6. Middag på balkongen.
  7. Sedan sitta och dricka lite gott svalt vin och läsa en bok till sena kvällen.
  8. Natti, natti!
Lunken har infunnit sig!

tisdag 27 juli 2010

Dålig tajming



Den första dagen på vår semester saknade helt tajming! Vi missade allt!

Vi vakande för sent. Letade efter ett supermercado att handla frukost. Åt frukost vid lunchtid. Kom ner på stranden för sent. Det var hett och solen stod i zenit.

Vi hade inte ett parasoll med oss. Det ska man ha! Man ska även ha en plastmojäng som liknar en korkskruv. Den där mojängen ska man skruva ner i sanden och sedan förankra parasollet i. Proffsigt va´!? Frun stack iväg till en butik och inhandlade det hela. Lite dyrt, men lönar sig absolut då det kostar 12€ att hyra solstol och parasoll på den här stranden. Stolar hade vi med oss då vi hittat denna nödvändiga strandrekvisita i vår lägenhet.

Det var hett! Riktigt hett! Skuggan under parasollet var minimal. Vi förstod att man borde ta en siesta. Många hade redan gått hem... Vi kom hem för sent och åt lunch för sent, typ vid 16-tiden. Vi hade ingen mat hemma och jag var tvungen att springa och handla.

Vi sov siesta för sent och vaknade för sent. Sedan åt vi middag för sent och satt uppe för sent! Tror vi drabbats av lite kulturkrock! Vi längtar "hem" till Grekland!

Sitter just nu och planerar "körschemat" för morgondagen! Då dj-vlar ska det bli semester!

Bouenas noches!


måndag 26 juli 2010

Håll käften...


Folkligt, festligt och billigt!


...för i h-lvete!!

Det var vad jag skrek! Innan hade jag boxat mig fram genom kabinen, skuffat och knuffat undan vidriga högljudda spanjorer och sur cabinpersonal. Med våld hade jag tagit mikrofonen längst fram i planet, tryckt på knappen och skrikigt ut mitt budskap! Fast det hade nog inte gjort någon skillnad. Ingen kunde höra någonting som sades i flygplanets högtalarsystem under hela resan.

Hela planet var fullt med någon sorts spansk konferensdelegation. De talade högt, eller skrek hela tiden. De gick runt i cabinen, hängde över sätena och skrek till varandra. De svettiga, äckliga, högljudda och vidriga spanjorerna fanns överallt och förpestade hela tillvaron! De hängde över mitt huvud, över mitt säte, över mitt bord och bara skrek till varandra. De sket fullständigt i omgivningen!

Jag vet att om man reser med Ryanair så får man vara förberedd. Mycket väl förberedd! Man får väga sitta bagage på brevvåg, varenda gram räknas. Man får checka in själv. Handbagage måste vara exakt inom de tillåtna mått och vikt. Man får sätta sig på första bästa lediga säte. Man har inga stolsfickor att förvara saker i och kan inte fälla säterna. Allt ombord är svindyrt, så man måste se till att man är mätt och belåten. Man måste vara rejält förberedd! Är man inte det kostar det skjortan!

Men inte sjutton var jag förberedd på konferensgruppen från h-lvetet!? Det var jag verkligen inte förberedd på. Bara för att allt annat är billigt behöver ju inte resesällskapet vara under alla anständiga nivåer!? Billigt pack! Visserligen glada med dj-vligt enerverande!

När vi skulle landa var ljudnivån i cabinen fortfarande otroligt hög. Planet sänkte sig under molnen och ner mot flygplatsen i Alicante. För att sedan plötsligt göra en mycket kraftig sväng, en sådan där då man bara ser marken på ena sida och himlen på den andra, och därefter höjde sig planet över molnen igen. Någonting sades av piloten, men det gick ju för f-n inte att höra vad som sades i högtalarna! Efter tio minuter upprepades hela proceduren med sänkning, tvär sväng och uppstigning följt av ett obegripligt rasp i högtalarna.

Det var just då jag allvarligt funderade på att kapa högtalaranläggningen och skrika till de puckade spanjorerna att hålla käften! Men jag är alltid modigare in mina tankar än i den krassa verkligheten. Så jag satt snällt kvar och hoppades att vi skulle överleva...

Tänk om piloten sagt; "Tja, dessvärre håller motorerna på att lägga av och vi förbereder oss just nu på att störta rejält. Håll i hatten!" eller "Min fru har lämnat mig och jag vill inte leva längre! Hasta la vista, babies!" Vi hade inte hört ett skit! Fast det hade kanske inte gjort någon skillnad!?

Efter tredje försöket kom vi ner hela vägen till landningsbanan! Under den mest kritiska ögonblick när hjulen precis nuddat marken och piloten ska få ner noshulet och börja bromsa, för att undvika att träffa terminalbyggnaden med full krasch och att vi alla ska dö i ett stort eldklot, då utbryter kaoset!

Alla dj-vla puckade spanska konferensdeltagare börjar applådera, busvissla och jubla högljutt För att sedan brista ut i någon sorts glädjesång; "Yo soy Español, Español, Español..." Tror det har någon med glädjen över att vara i fosterlandet igen eller någon stolt nationalistisk VM-yra som dröjt sig kvar!? Dj-vligt dåligt "tajmat" var det i alla fall!!

Vi överlevde och kom fram till vår våning i Torrevieja på kvällen. Packade upp och gick ut och käkade lite mexikansk mat. Nu har semestern börjat!

Skööönt!

söndag 25 juli 2010

Lite resfeber...




Imorgon drar vi till Spanien för två veckor av sol, bad, strand, tapas och gott vin!
Y Viva Espana!

lördag 24 juli 2010

Sista dagen i Torekov



Hamnfest i Torekov! Festligt, folkligt och gemytligt...


De sköna dagarna i Torekov bara fortsätter! Morgondopp, strand, sol, mat och vin. Semesterstämningen börjar infinna sig!

Igår hade vi sonens traditionella födelsedagskalas, som alltid hålls här i Torekov. Och som alltid bjöd vi på hamburgare, grillade på "fassans grill", dvs svärfars grill. Vädret var med oss och stämningen var trevlig. Sonen fick en massa bra presenter. Det betyder bland annat en massa Pokémon-saker och ett Nintendo DS-spel. Den senare tänker jag tjuvlåna så fort sonen sover. Skithäftig!! Till efterrätt bjöds det på en fantastiskt god marängsviss. Också det en tradition! Svärfar är svår på marängsviss och kan klämma ner en ansenlig mängd. Egentligen fyller inte sonen år förrän på måndag, men då sitter vi på planet till varmare land, så firandet blev nu istället.

Idag tog vi ett morgondopp, som vanligt. Sedan åkte vi hem till faster och åt en ordentlig frukost. Där löste vi melodikrysset, tre generationer tillsammans. Inser att jag inte kommer kunna lösa melodikrysset på ett par veckor då vi är i utlandet. Kommer jag klara det? Eller får jag svår abstinens!? Hur som helst så kan ni lyssna nästa lördag då de förkunnar vinnarna. Vinner "Tre generationer i Torekov" så vet ni vilka vi är...

Dagen tillbringade vi på den årliga hamnfesten. Som en liten "vattenfestival" i extrem miniatyr. Sonen och frun hann åka lite "ribbåt", en otroligt snabb båt. Kul som sjutton. Jag har redan åkt detta ett par gånger då vi haft konferenser på västkusten, därför stod jag över denna gång. De såg lagom skärrade och rufsiga ut efter att ha susat fram i 45 knop.
På festen var det även den årliga mannikänguppvisningen från "Elbings". Alltid kul att se! "Elbings" är det lilla varuhuset mitt i byn. Barnen hade dansuppvisning och det var godisregn. En perfekt hamnfest, med andra ord!

Imorgon åker vi hem till Söder! Vi ska tvätta lite, packa om väskorna, pussa på katten och sedan drar vi vidare ut i världen.

Kali nichta!
eller jag kanske ska skriva
Buenas noches!

Facit



Melodikryss nr 29, 2010-07-24

onsdag 21 juli 2010

Dagens dopp


Morgonbryggan i Torekov...


Tillbringar sköna dagar i vackra Torekov! Vi bor i det stora huset, fyllt med vackra saker, hemma hos svärfar med fru och hund. Vi stortrivs!

Här i Torekov badar man varje morgon, från Morgonbryggan. Det går till så att man går man ur huse, iklädd morgonrock. Alla går till Morgonbryggan och tar sig en skönt och lite kallt dopp. Sedan går alla de morgonrocksbeklädda byborna och handlar frukostfrallor. Hem till huset och till en lång frukost i goda vänners sällskap. Kan det bli en bättre start på dagen!?


Idag har jag badat;
  1. morgondopp från Morgonbryggan
  2. förmiddagsdopp på stranden. (Svettig efter "powerwalk"...)
  3. ett par dopp på Hallands Väderö
  4. kvällsdopp från Morgonbryggan (den heter fortfarande det, fast det är kväll...)

Livet är gott!

tisdag 20 juli 2010

Bloggen slöar lite!



Slapp och slö...


Bloggen är på en lång, slapp och slö semester! En riktigt välförtjänt sådan också. Efter ett riktigt hårt år behövs vila och laddning av nya krafter. Därför rör det sig lite mindre här än normalt...

Gäsp!

lördag 17 juli 2010

Facit



Melodikryss nr 28, 2010-06-17


Vaknade i Lund och åt en god frukost med svärmor och familjen. Efter lite melodikryssande ska vi nu på släktfest på Råå. Ska bli kul!

fredag 16 juli 2010

Semester!



Skåne...



De sista mailen är ivägskickade. Telefonsamtalen är ringda! "Out of office-reply" är inprogrammerad. Mobilsvar ändrat!

Nu drar vi på semester! Första anhalten är Lund! Sedan vidare till Torekov. En hel vecka i underbara Skåne...


SEMESTER!!!

torsdag 15 juli 2010

Hetta skapar ilska!

Det är varmt, mycket varmt! Nätterna är tropiskt varma här i Stockholm! I lägenheten är det nästan 28 grader på nätterna... Det gör att vi sover med alla fönster öppna. Både åt bakgården och mot gatan. Allt för att få in lite svalka.

För några år sedan byggde vi balkonger på huset. Alla balkonger är mot kvarterets innergård. Helt plötsligt fylldes gårdarna med en massa ljud, musik och röster. Alla som bor i innerstaden vet att ljuden studsar och växer mellan bakgårdarnas väggar. Bor man centralt i en storstad så får man räkna med ljud omkring sig. Grannar, musik, trafik, flygplan och andra ljud. Jag tycker alla ljud är en trygghet. Jag gillar att höra när grannarna spolar i kranen eller någon som går i trapphuset.

Men det finns ju gränser! Om man sover med fönster och balkongdörrar öppna, så får man faktiskt dämpa sig lite grand. Det är ju precis som när man sitter på en restaurang. Man talar lite lågmält med sitt bordssällskap. Allt för att inte störa omgivningen. Det där fattar inte de nyinflyttade paret, som hyr grannens lägenhet i andra hand! Ungdomarna är nog uppvuxna i eget hus, för de vet inte hur man beter sig i flerfamiljshus.

Som det stönades och stånkades! Flicka lilla, inte ens i en porrfilm låter man sådär tillgjort! Skärp dig, lilla ärthjärna! Bit i kudden nästa gång!

Hittade dessa på nätet;
(Klicka på bilden om det är svårt att läsa!)



Passar till våra grannar...





Man kanske skulle sätta upp en arg lapp...?



Lite svår att läsa, men kul som bara den... Kolla in mer här.


När jag ändå håller på att gnälla. (Jag blir lite gnällig när jag inte får sova...) Jag kanske ska skrika till den där idiotiska barnfamiljen som bor på granngården. De spenderar all sin tid där. De äter, leker, hänger tvätt, sitter och pratar, jag de är bara på gården hela tiden. Kanske är deras lägenhet så otroligt liten att de inte får plats? Det är helt okey att de tillbringar sina dagar på gården, faktiskt! Men inte klockan sju på lördagsmorgonen. Vi vill inte vakna till en gnällig djävla unge som ropar på sin pappa, typ sjuttio gånger. Håll er borta från innergården när alla andra försöker sova. Kan ni inte gå till parken som vanliga föräldrar gör!?

Jag förstår att ni är bittra som inte får sova, men det behöver väl inte gå ut över hela kvarteret? Vi har haft våra vaknätter och tidiga mornar. Nu vill vi sova ut! Det har vi förtjänat!
Eller så är de så dumma att de tror att alla är vakna klockan sju på helgerna bara för att de själva är det!?

Jag kanske borde skriva en arg lapp och sätta upp på deras port!?

onsdag 14 juli 2010

Nedräkning!



Neeeej! Eller...?


Nu har halva arbetsveckan passerat! Nu börjar den riktiga nedräkningen! Snart bär det av! Mot ljuva ledighet! Inget att göra på flera, långa sköna veckor. Dator och mobil stängs av! Ingen kan nå mig!

Jag längtar!

måndag 12 juli 2010

Dagis



Förskolan i paradiset! (Konstigt med en vinterbild, men det ser skönt ut...)




Man vet att det varit en kul dag då det är mer smuts än barn man får med sig hem...


Förra vecka stängde "Förskolan i paradiset" för terminen. Det var lite sorgligt. Det har varit så bra där! Jag önskade att vi hade gett upp tidigare och flyttat över sonen tidigare från "Förskolan från helvetet". Det hade varit så mycket bättre! I paradiset finns pedagoger som ser barnen, som talar till dem utan att skrika. Här bygger man inte "osynliga staket" så fort man är ute i någon park. Här är barnen ute varje dag. Här är maten god och barnen får vara med att bestämma matsedeln. Inte som förut att en envis kokerska hävdar att barnen gillar kall och dåligt lagad mat. Blä, dumma "Förskolan från helvetet"! Hurra för att vi fick uppleva "Förskolan i paradiset"!

Nu ska sonen gå på "Sommarförskola" på ett annat dagis. Några kompisar och personal följer med från paradiset. Sista veckan på dagis, någonsin... Sedan börjar skolan!

När jag hämtade sonen från sommardagiset var han varm, svettig, trött och glad. De hade haft det tokroligt hela dagen. Dock var det mer smuts än barn jag fick släpa hem. Damm, sand och lera. Det var bara att spola av honom direkt vid hemkomst. Benen var fulla med somriga skubbsår, som sig bör. Sonen hade inte ens märkt dem! Tvättade rent och lade faktiskt ett förband på det största såret. Tur att man arbetar med sårförband!

Somriga ben är fulla med spring! Inga "osynliga staket" ska stoppa dem...

söndag 11 juli 2010

Tvätt och städ



Tvätt (en mycket liten tvätthög)...




..och städ!



Igår var vi på stranden igen. Hela dagen! Det är skönt vid vårt lilla havsbad. Det blåser en lite bris hela tiden, så hettan blir inte så tryckande.

Idag åkte sonen och frun iväg med några av fruns vänner för att njuta av havet. Jag kände för lite egentid, så jag blev hemma. Först en morgonpromenad förbi graven och vattna blommorna. Promenaden fick avbrytas i förtid för det var helt enkelt för varmt!

Gick hem istället, men upptäckte då att en massa tvätt låg i högar överallt. En jättehög med ren och ovikt tvätt och en ännu större hör med smutsig tvätt. Gudskelov var båda tvättstugorna lediga. Nu hade jag fyra tvättmaskiner till mitt förfogande. En av dem är en riktigt stor tvättmaskin som tar upp till 12 kilo tvätt. Det är mycket tvätt, det! Jag körde åtta maskiner tvätt och en maskin med alla mattor i.

Undertiden tvätten snurrade och torkade nere i tvättstugorna upptäckte jag hur smutsigt vi hade det hemma. Städerskan är på sommarledighet och vi har hunnit smutsa ner en del. Fram med dammsugare och skurhink. Puh! Sedan upp med all tvätt och vika hela skiten. Nu får det vara nog med alla dessa tvätthögar! Vi måste fixa engen tvättmaskin snart! Sängarna blev renbäddade, utan täcken den här gången. Hettan gör att de inte kommer behövas på länge. Yttervägarna är så uppvärmda av solen så de kommer nog utstråla värme ända till jul!

Det blev riktigt fint! Men jag rekommenderar inte hushållsgöra på årets varmaste dag. Utomhustermometern visade på 36 grader. Det blir ju alltid lite varmare i stan och vid husväggen. Jag svettades rejält!

"Och på den sjunde dagen vilade han..." Pyttsan!

lördag 10 juli 2010

Bra radio



Meta Velander


Ikväll satte jag mig på balkongen och njöt av den lilla svalkan som började komma efter en mycket het dag. Jag lyssnade på dagens "Sommarpratare" som var den fantastiska skådespelaren Meta Velander.

Jag har sett henne en massa gånger på Stockholms Stadsteater. Hon har varit med i den fasta ensemblen ända sedan starten, tror jag. Hon har spelat allt! Stora dramer, lättsamma komedier, revyer och så uppsättningar med Unga Klara och Susanne Osten. Och hon gör allt lika bra! Nu har hon nått den aktningsvärda åldern av 85 år. De försökte pensionera henne från teatern, men det gick inget bra. Gudskelov! Hon håller fortfarande igång och mest hos sin gamla arbetsgivare, Stadsteatern.

Programmet var roligt och hon blandade tal med egen sång. Dessutom hade hon en rolig blandning av musik. Programmet finns här.

Där satt jag i skymningen, tillsammans med Meta Velander i öronen och smuttade på ett glas vin! Livskvalitet!

Kali nichta!

Facit



Melodikryss nr 27, 2010-07-10

fredag 9 juli 2010

Vuxna människor!



Soliga Medborgarplatsen...



Vad det är skönt att tala med vuxna människor! Ikväll fick jag göra det och det var toppen!

I vanliga fall så stressar jag ju hem efter jobbet, iväg till dagis, leka lite i parken, handla middag, laga middag och sedan alla andra kvällsbestyr. Frun jobbar ju många kvällar. Så jag tillbringar mycket fritid med sonen. Helt okey, men man kan jubehöva samtala med med vuxna människor ibland. Ikväll var det dags!

Det var en träff med kollegorna från förra arbetsplatsen och lite annat folk. Vi samlades på Medborgarplatsen, direkt efter jobbet. Här slappade vi lite och tog en drink. Ljudnivån var ganska hög och det var lite svårt att föra ett samtal Vi gick vidare till en kvarterskrog och åt en god middag. Jag var sugen på kött och de hade en härlig meny, med många goda rätter. Till det drack vi flera margarithas, som vi beställde in i stora tillbringare. Gott, salt och läskande!

Vi gick sedan vidare. Vi ville sitta på någon uteservering och njuta av den ljumma fredagskvällen. Det ville hela Stockholm också göra! Inte en uteplats så långt ögat når. Men då gick vi till de sunkigaste söderhaket som finns. Här trängs många olika orginal. Och här fann vi oss en plats. Inte det bästa stället på ön, men man är välkommen och de har dricka. Dessutom var vi ju ett gäng och då hade vi ju trevligt ändå!

Nackdelen att gå ut på en fredag, direkt efter avslutad arbetsvecka, är ju att man blir trött så tidigt. Så jag var hemma alldeles för tidigt. Frun blev mycket förvånad!

Kali nichta!

torsdag 8 juli 2010

Snart är det semester!




Ångest...


Fördelen med att ha sen semester är att sommaren känns längre, att havet är uppvärmt och att ens kollegor börjar komma tillbaka. Tänk en del har redan haft all sommarledighet? Nu ska det jobba ända fram till jul!

Jag är lycklig, jag! Även om de sista veckorna kan sega sig fram...

onsdag 7 juli 2010

Picnic


Jag slängde ihop en liten picnic, bara sådär... (Eller inte!)


Fick ett SMS av grannfrun. Gamla dagiskompisarna skulle ha en liten spontan picnic i parken utanför huset. Där finns även en plaskdamm som barnen kan hoppa runt och leka i efter en varm dag på dagis.

Jag kunde ju inte smita tidigare från jobbet, eftersom det är jag som stänger växeln. Så jag körde som en galning hem till Söder. Hämtade sonen, hem och byta om till shorts och sedan ut i parken, till kompisarna. Stoj, lek och en massa vattenstänk.

Matsäck!? Katten, jag hade glömt matsäck! Vilken tur att man bor centralt. Sonen fick en pizza från kvarterets pizzeria och jag köpte lite wok från Thaikiosken på hörnet!

Jag älskar mitt Söder!

tisdag 6 juli 2010

Andra har roligare...



Verkade vara kul...


Idag fick jag ta tunnelbanan till kontoret. Frun var ledig och ville ha bilen. Sonen fick vara hemma från dagis och de skulle "leva loppan" tillsammans. Vädret var lite halvdant på dagen, så de åkte till Heron City och kollade in den nya Shreck-filmen, i 3D. Det hade varit kul och det hade varit en massa godis och coca-cola. Sedan stack de ut en sväng till badet för ett eftermiddagsdopp. Kul för dem!

Själv har jag suttit på världens bäst "airconditionerade" kontor. Mycket bra under värmeböljor. Man är till och med lite frusen efter en hel arbetsdag. Vad tiden går undan när man arbetar på kontor!? Dagarna går hur fort som helst! Kul det med!

måndag 5 juli 2010

Mitt i smeten!



Var god dröj, jag kopplar...


När jag var liten hade jag ett drömyrke. Jag ville bli växeltelefonist! Sitta där och koppla samtal hit och dit. Ha koll på allt och alla. I vuxen ålder hade jag faktiskt ett sommarjobb på en skrivbyrå, som hyrde ut telefonister. Jag blev uthyrd till en jättestor telefonväxel. Tanterna i växeln var hur roliga som helst och jag lärde mig en massa nya saker.

Just nu sitter jag på kontoret och är växel och kundservice. Det ringer en hel del och en massa problem måste lösas eftersom folk är på semester. Det är faktiskt jättekul! Det är nyttigt att göra någonting annat ibland!

Hur det går? Jag rockar fett! Löser det ena efter det andra! Heja!

söndag 4 juli 2010

Mera bad!



Ett hemligt ställe...



Vi har ett "hemligt" badställe! Mycket hemligt! Det ligger ute vid Solsidan i Saltjöbaden. Nu är det inte så hemligt längre, tänker ni? Men det är den!

Vi hittade badet i någon broschyr som handlade om barn i stan. Badet, den lilla stranden, är nämligen ett "barnbad". En liten badplats anlagd med hänsyn till barnen. Len sand, långgrund och skyddande bryggor, det finns även toalett. Var man än ligger har man perfekt uppsikt över hela badplatsen. Här har vi varit sedan sonen var riktigt liten och precis lärt sig gå...

Första gången hittade vi inte till badet. Vi åkte runt, runt och letade överallt. Vi försökte läsa på kartan, programmera vår GPS och fråga oss fram. Men ingen visste var badet låg eller så fick vi undvikande svar. De ville inte ha utomstående som badar på deras fina lilla badplats! Det här är ett ställe reserverat för de rika fina folket, som bor på "gräddhyllan"!? Så småningom hittade vi en kvinna som var på väg ner till badet, och vi slog följe med henne. Hon visade även var man kunde parkera. Det finns nämligen inga parkeringsplatser i området. Nu var vi invigda i hemligheten! Efter ett par år nu så vet vi hur vi ska smälta in i överklassen. Vi börjar bli igenkända nu och "morsar" på våra badkompisar. Vi är med i "gänget"!

Det här gäller på överklassbadet;
  • Packa alltid i en blå IKEA-kasse! (Man ska inte skryta om sina tillgångar, märkesväskor fungerar inte...)
  • "Foppatofflor" fungerar fortfarande bra!
  • Snygga badkläder är ett måste! (Vi fick köpa nya på Arlanda nästa gång vi var ute och reste...)
  • Tala gärna med talfel! Ni vet överklassen blandar oftast ihop "sche-ljud" med "tje-ljud". Det måste vara något genetiskt fel de har? Det säger därför "tjukhus" istället för "sjukhus", "tjuttiotju" istället för "sjuttiosju" osv... Fast det här vägrar jag anpassa mig till! Men vill ju inte verka obildad!
  • Prata mycket om Båstad, Visby och "Troppan"! (Vi besöker ju Torekov årligen så vi kan vara med på ett hörn...)
Idag hade vi en trevlig söndag ute på badet. Vi hade med oss matsäck och tillbringade hela varma dagen i vattnet. Skönt! Och människorna här ute är faktiskt väldigt trevliga! Jag stod och talade en hel del med en annan Greklandsfantast.

En bra dag!

lördag 3 juli 2010

Aj!




Aj, aj, aj! Inte jag, men hur jag känner mig...


Jag är född med bra pigment. Jag blir brun direkt. Min bror är den totala motsatsen. Han ärvde salig mors urusla pigment. Blonda rödlätta ska inte vara i solen! Vad gör min bror då? Han köper ett hus i Montenegro!? Klantskalle! Han ömsar skinnet ett par gånger på en sommar... Men det är ett fint hus på ett fint ställe i världen!

Idag var jag på stranden, för första gången detta år. Och jag badade i havet, för första gången detta år. Det blåste en del. Det var svalkande och skönt. Men man kände inte riktigt hur solen tog...

Nu svider det en hel del i skinnet. Men jag är inte röd. Bra pigment, som jag sade. Jag blir brun! Men jag smorde in sonen och frun så väl att jag glömde bort mig själv. Kattsningens! Det var dumt!

När jag var reseledare i Grekland, så tipsade vi alltid gästerna på våra välkomstmöten. Om de skulle bli solsvedda så skulle de bara göra som grekerna gör. Smörj in er med naturell youghurt, låt torka in och duscha sedan av med svalt vatten. Nu undrar jag; Funkar det med Danonino barnyoughurt!?



Kali nichta!

Stranden


Standkille...


Idag var det varmt! Skitvarmt!

Frun jobbade tidigt och stack iväg i ottan. Jag och sonen sov till vi vaknade och käkade sedan en lång frukost. Jag löste melodikrysset och sonen kollade in Bollibompa.

Sedan åkte vi till vår lilla favoritstrand som ligger ute vid Solsidan i Saltsjöbaden. En kort bilresa från Söder. Frun anslöt senare efter jobbet. Hon fixade lift med mycket trevlig föredetta dagisförälder med barn. Tillsammans hade vi en mycket trevlig dag på stranden. Blåsten var lite besvärande, men samtidigt svalkande. Jag badade för första gången i havet för säsongen! Det kommer bli många fler bad!

Midsommartårta



Den tårtan var faktiskt lika god som den var vacker!


Hittade den här bilden i min mobil. Tårtan bakades av kusinens fru under vår underbara midsommarhelg. Inget fusk någonstans! Tårtbottnarna var hembakta och innehöll mandelmassa. Tårtan blev saftig, god och fräsch! Och så vacker!

Tack!

Facit



Melodikrysset nr 26, 2010-07-03

fredag 2 juli 2010

Vikt


Inte igen!


Var på mitt tredje uppföljningssamtalviktminskningsinstitutet härom dagen. Tyckte det var lite taskigt att det lade samtalet direkt efter midsommarhelgen, med alla "synder", alltså "viktsynder"... Massa mat, tårta, nubbar och vin.

Men vikten låg faktiskt helt okey, efter omständigheterna Visserligen låg jag lite i överkant inom den vikt jag ska ligga inom, men ingen katastrof. Hurra på mig!

Nu håller jag igen lite för att vara lite mer i underkant av mitt viktideal. Kan vara bra att ha lite att kunna lägga på mig under semestern! Eller hur!?

torsdag 1 juli 2010

Semester


Det har varit många olika bud vad det gäller vår semester. Men nu är det fixat och klart! Mycket sent omsider...

Först kollade vi lite på att bilsemestra genom Europa! Alltid kul och roligt. Bara man tar det lugnt och gör många roliga stopp. Det är inte kul att bara sträckköra för att komma till ett mål. Resan i sig ska ju vara ett av målen!

Vi började titta på Italien, men hittade ingen bra och prisvärd inkvartering Och så var vi ju ute i sista minuten. Detsamma gällde Kroatien... Efter förra sommarens trista väder och den här vintern och vårens hårda arbete, för både mig och frun, måste vi bara ha bad, sol och VILA! Mycket vila!


Så här blev det;




Råå...


Först en släktträff med svärmor och hennes släkt. Det kommer att bli hur kul som helst! Den här årliga släktträffen turas svärmor och hennes syskon om att hålla. Nu är det svärmors tur och vi kommer hålla tillRåå. Fantastiskt mysigt ställe!
(Man säger "på Råå" inte "i Råå". Har något med att göra att det är ett gammalt fiskeläge? Vet inte så noga, jag är ju inte skåning...)
Vi hinner med lite skön strand, om vädret tillåter, annars gör vi Helsingborg. Sedan ska vi vara på ett värdshus. Det ska bli kul att träffa alla igen!




Torekov...


Sedan det årliga besöket hos svärfar med fru i härliga Torekov! Här ska vi bada morgondopp, förhoppningsvis lite strandliv, långa promenader och träffa vänner och släktingar. Det ska bli härligt. Dessutom ska vi ha ett rejält födelsedagskalas för sonen här!

Sonen ska dessutom gå i "knattegolfskola" nere på golfklubben. Nej, jag kan inte golf, är inte intresserad av golf och tänker faktiskt aldrig spela golf! Men för frun har golfen varit, och är, en mycket viktig del av livet. Därför ska sonen fostras in i denna ädla sport. Det ska bli kul att se hur han gillar det. Han fick sin första golfklubba på sin ettårsdag, så han har ju hunnit slå lite bollar...


Sedan blir det lite...


...tapas...




...och Torrevieja
i Spanien...



Sedan bär det faktiskt av till Spanien! Lyckligtvis fick vi hyra en lägenhet av fruns kollega! Tusen tack för det! Dessutom visade det sig att den har pool, ligger två minuter från havet och har shopping inom gångavstånd. Bara vägavgifterna genom Frankrike skulle gå på mer än 2000:-! Bilen får bli hemma!

Min giriga fru, resebyråtjänstemannen, började kolla flyg och priser. Hon hittade genast ett par mycket billiga flygbiljetter med Ryanair. Dessvärre var det bara flygresan ut, enkel resa. Frun bokar in oss, trots att vi inte hade någon hemresa. Priserna på hemresa var jättedyr! Men frun kollada av alla bolag varje dag. Till sist började Ryanair sänka priserna på hemresorna. Och vi slog till! Flygtiderna är bra. Efter tiden inom charterbranchen hatar vi tidiga morgonflyg, när man måste gå upp vid klockan tre på morgonen för att vara på Arlanda vid femtiden för att kunna flyga vid klockan sju. Blä! När är det istället kvällsflyg från Skavsta. Hemkomsten är lite sen, men vi tar en frinatt på hotell. Vilar ut, äter god hotellfrukost och kollar in Nyköping lite innan vi drar hem.

I Spanien ska vi inte göra någonting! Sol, bad, strand och mat! Jag vill läsa böcker och sova! Jag är trött, trött, trött! Skulle vi bli rastlösa efter några dagar så får vi väl kolla lokalbussar eller hyra någon bil. Det finns mycket att se och uppleva i området. Och så tapas! Massor av tapas och cava blir det!

Sista veckan är vi hemma i Stockholm. Är det sol och bad ligger vi på favoritstranden vid Solsidan. Annars finns det bra museum att besöka. Jag har lovat sonen att besöka den nya utställningen på Tekniska Museet. Dessutom har vi lite pyssel inför fruns stora och jämna födelsedagskalas... Det blir en fest, det!

Sedan lite jobb och lite konferens på västkusten. Hoppas på mycket skaldjur! Men sedan bär det av hem!


Hem till...




...Kreta! Vackra sköna Kreta! Med alla vännerna från när och fjärran...

(Bild på vårt lill hotell i solnedgången.)

Vi åker ner i slutet av augusti och stannar i två veckor. Vi bokade redan flygbiljetterna i mars. Bra pris med Norwegian och bra flygtider. Vi hyr vårt vanliga rum på stranden. Alla våra vänner är där! Det ska bli kul att träffa vännerna från Wales, Göteborg, kanske Norge, Linköping, Gävle, "koumbaros" från Småland, släkt och vänner från Torekov och en massa andra.

Här lever vi livets lata dagar. Frukost, rask promenad på stranden. Jag och frun turas om eftersom sonen behöver ses till. Sedan ligger hela gänget på stranden och skrattar och har kul. Läser böcker, sover, mysar och kopplar av. Vi talar bara om en sak! Var ska vi äta middag!? Tavernan i bergsbyn? Dra till Chania stad? Bara mezes eller med huvudrätt? Strandtaverna? Eller kanske bara ett enkelt gyrosställe? Och det hela utmynnar i en lång och sen middag med mycket vin och många skratt! Lata långa sköna dagar i solen!

I år hoppas vi att hinna se de gamla vännerna och före detta kollegorna som fortfarande bor kvar. Det är inte alltid så lätt att få till det då de alla befinner sig mitt i säsongen och jobbar hårt! Men kanske går det i år!? Hoppas!!

Det blir totalt sex veckors ledighet. Och då har jag dessutom redan haft en semestervecka i vintras då vi åkte skidor. Men jag varvar semester med föräldraledighet och kan dessutom spara en semestervecka. Och har redan en sparad semestervecka från förra året. Kanske en långresa i vinter? Det vore trevligt!

Men under resten av året jobbar jag hårt. Och nu är jag extremt utarbetad. Två arbetsveckor kvar! Vad jag längtar...